top of page

Değişimler Üzerine...

  • psikologbasakozcan
  • 7 Eyl 2024
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 1 Ara 2024




Hayatımızın bazı dönemlerinde büyük-küçük pek çok değişiklik yaşarız. Bu bazen taşınmak olabilirken bazen okul, iş, şehir veya ülke değiştirmek olabilir. Bazen yeni bir telefona geçmek bile başlangıçta bizi zorlayabilir. Her değişimin etkisi insan deneyimi açısından farklı anlamlar taşır.

Başlangıçta belirsizlik nedeniyle korku ve buna bağlı olacak şekilde stres baskın olabilir. Genellikle alıştığımız düzeni bırakıp bilinmeyene adım atmak kaygı, endişe ve bazen direnç yaratır. Değişim bizlere zorlayıcı görünür çünkü eski alışkanlıkları bırakmak zordur ve yeni düzen henüz bilinmezdir. Özellikle bu sürecin sonunda olumlu sonuçlar elde edeceğimizi düşünüyorsak bizlere heyecan ve umut da eşlik edebilir. Değişim değişikliğe zihinsel anlamda karar verdiğimiz an başlar.

Değişimin orta evresinde ise yeni duruma adapte olma sürecindeyizdir. Zorlanmalar devam eder ancak endişelerimiz bir nebze de olsa azalmıştır. Hala devam eden bazı belirsizlikler olabilir ve eski düzen ile yeni durum arasında bir denge kurmaya çalışırız. Bu süre aslında en çok çaba sarf ettiğimiz dönemdir.  Çünkü hem eski alışkanlıklarımızdan sıyrılmak zorundayızdır hem de yeniye uyum sağlamak. Yeni duruma adapte olmaya başladıkça içsel bir dönüşüm yaşamaya başlarız. Değişim sürecinde karşılaştığımız zorluklarla baş edebilme durumumuzda esnekliğimiz ve adaptasyon kabiliyetimiz önem taşır.

Son evrede ise artık yeni duruma alışılmış oluruz. Değişimin getirdiği fırsatları ve zorlukları daha iyi görmeye, analiz etmeye ve çözümlemeye başlarız. Bu evrede artık kabullenme ve rahatlama yaşarız. Önümüz daha aydınlık su daha berrak görünür. Belirsizlikler artık şekillenmeye başlamıştır. Değişim yaşamımızın bir parçası haline gelerek eskiye olan geri dönme arzumuz azalmaya başlar ve yeni bir denge buluruz. Başlangıçtaki kaygılarımız ve yaşadığımız belirsizlik anlam kazanır ve sürecin bizi dönüştürdüğünü fark ederiz. Değişim bizlere olumlu sonuçlar getirdiyse yeni düzen bizi tatmin eder. Eğer olumsuz sonuçlarla karşılaştıysak yeni bir değişim ihtiyacı belirebilir.

Sonuç olarak yaşadığımız her değişim bazı psikolojik, duygusal hatta bazen fiziksel tepkilere yol açar. Değişim her zaman bir kriz ve yeniden yapılanma sürecini ortaya koyar. Sonunda bulduğumuz denge çok şey öğrendiğimiz kaygılarımızı, korkularımızı ve endişelerimizi yatıştırır.

Unutmayalım ki değişmeyen tek şey değişimdir.

 
 
 

Comments


© 2024 by Psikolog Basak Ozcan 

bottom of page